Home  ›  Nieuwe wetten en regels rond personeel vanaf 2017

Nieuwe wetten en regels rond personeel vanaf 2017


Dit verandert er per 1 januari 2017/2018 aan wetten en regels op het gebied van personeelszaken. Zeven belangrijke wijzigingen op een rij.


Stijging minimumloon

Het wettelijk minimumloon stijgt. Werknemers van 23 jaar en ouder met een fulltime dienstverband hebben per 1 januari 2018 recht op 1.578 euro bruto per maand. Het minimumjeugdloon (voor werknemers jonger dan 23 jaar) stijgt hierdoor ook.

 

Kosten inhouden op minimumloon verboden

Per 1 januari 2017 mag je geen verrekeningen meer doen met het wettelijk minimumloon. Je mag dus geen kosten, bijvoorbeeld voor maaltijden of ziektekostenpremies, aftrekken van het minimumloon van de werknemer. Op het minimumloon mogen alleen volgens de wet verplichte of toegestane bedragen worden ingehouden, zoals belastingen en loonheffingen.

 

AOW-leeftijd verder omhoog

De AOW-leeftijd wordt per 1 januari 2017 verhoogd naar 65 jaar en 9 maanden. Ieder jaar stijgt de AOW-leeftijd met drie maanden. In 2018 is het dus 66 jaar. In 2021 is de AOW-leeftijd 67 jaar. 

 

Jongere met arbeidsbeperking aannemen makkelijker

Het aannemen van een jongere met een arbeidsbeperking wordt makkelijker en gunstiger.

 

Werknemer mag om bedrijfsarts een second opinion vragen

Per 1 juli 2017 wordt de Arbowet gewijzigd. Werknemers krijgen het recht om een bedrijfsarts te spreken. Als je werknemer twijfelt over het oordeel van de arts, mag hij een second opinion aanvragen bij een tweede, onafhankelijke, bedrijfsarts.

 

Autobelastingen op de schop

Let op met het aanschaffen van nieuwe auto’s voor jezelf en/of personeel. Per 1 januari 2017 verandert de hoogte van de bijtelling. De bijtelling voor volledig elektrische auto’s (geen CO2-uitsoot) blijft vier procent. Over alle andere nieuwe auto’s die je aanschaft vanaf 2017 betaal je 22 procent bijtelling.

 

Werkgever in transport verantwoordelijk voor volledig loon

Ben je opdrachtgever of werkgever in de transportsector? Dan ben je per 1 januari 2017 verantwoordelijk voor het volledige loon van je werknemer, ook wanneer je onderaannemer bent. Voor werknemers in de transportsector is het per 1 januari 2017 eenvoudiger om achterstallig loon te vorderen.

 

 
Nieuwe wetten en regels rond personeel vanaf 2017

Dit verandert er per 1 januari 2017/2018 aan wetten en regels op het gebied van personeelszaken. Zeven belangrijke wijzigingen op een rij.

Lees verder
"Zoon zijn van is geen garantie voor succes"

Bureau In 't Maasland is al meer dan 35 jaar een familiebedrijf dat zich toelegt op werving, selectie en personeelszaken voor het midden- en kleinbedrijf.

Lees verder
Werving en selectie, een vak apart!

"Dé personeelsadviseurs voor het MKB"

Lees verder