Solliciteren? Dat doe je zo!

De coronacrisis heeft vooralsnog niet veel veranderd op de arbeidsmarkt, de werkeloosheid is nog nooit zo laag geweest. Twijfel jij ook om te switchen van baan, maar wil je graag weten hoe je dat het beste kunt aanpakken? Lees voorafgaand je sollicitatie nog even deze tips door, want bij solliciteren komt nog best veel kijken!

 

Voor je sollicitatie
Na grondig onderzoek heb je een interessante vacature gezien waar je graag meer over wilt weten. Voordat je een sollicitatie instuurt heb je wellicht enkele vragen over de functie, jouw rol, het team of organisatie. Goed dus, om nog even de website van het bedrijf te raadplegen. Vaak kun je hier al veel informatie vinden.

 

Blijven er toch nog vragen onbeantwoord, schroom niet om nog even persoonlijk contact te zoeken met de contactpersoon van de vacature. Zo kun je beter motiveren naar de functie, kun je in je brief refereren aan de contactpersoon en ben je dus al bekend bij degene die je sollicitatie in behandeling neemt. Vergeet niet om nog even de sollicitatietermijn na te vragen (mits je dit niet kunt vinden in de vacaturetekst). 

 

cv en motiveren naar de functie
Waar sommige bedrijven nog steeds de voorkeur geven aan een traditionele manier van solliciteren, in de vorm van een motivatiebrief en cv, zijn er tegenwoordig ook veel bedrijven die creatievere sollicitaties waarderen, d.m.v. bijvoorbeeld een videopitch of infographic. Hoe jij het beste kunt solliciteren is dus echt afhankelijk van het bedrijf en wat bij jouw persoonlijkheid past. Het is belangrijk dat het bedrijf alvast kennis kan maken met jou, je ervaringen, competenties en kwalificaties. Hieronder lees je de basistips voor je cv en motivatiebrief:

CV

 • Ben je zelf niet al te creatief?
  Tegenwoordig kun je online veel (gratis) sjablonen vinden die je kunt gebruiken voor een traditioneel cv. Maak het jezelf dus zo makkelijk mogelijk.
 • In je cv ben je duidelijk, kernachtig, relevant en scanbaar.
  Je hoeft niet alles te vermelden, slechts de informatie die meerwaarde heeft voor je sollicitatie. Heb je veel werkervaring, maar is niet alles relevant voor de functie waar je op reageert? Je kunt ervoor kiezen om bij sommige functies je rol wat meer toe te lichten in bulletpoints en bij andere functies slechts de organisatienaam en functie te benoemen.
 • “Gaten” in je cv wil je voorkomen, ook als je tijdelijk geen werk hebt gehad.
  Probeer dus toch te vermelden wat je die periode hebt gedaan (vrijwilligerswerk, wereldreis, (mantel)verzorger voor ouders of kinderen, etc.).
 • Doorgaans vinden we deze informatie op een cv:
  - Contactgegevens (naam, woonplaats, telefoonnummer, mailadres, rijbewijs, geboortejaar)
  - Persoonlijk profiel (presenteer jezelf, foto optioneel)
  - Werkervaring en nevenactiviteiten
  - Opleidingen en cursussen (in chronologische volgorde)
  - Competenties en vaardigheden (computerprogramma’s, talen, skills, programmeertalen, certificaten voor machines). Is taal relevant voor de functie waar je naar solliciteert? Je kunt ervoor kiezen dit apart te vermelden.
  (en als bonus)
  - Interesses en hobby’s

Motivatiebrief
In je motivatiebrief herhaal je niet wat er in je cv staat, maar motiveer je naar de functie waar je op reageert. Daarom is je motivatie geen brief die je bij andere sollicitaties kunt gebruiken. Wat maakt jou de perfecte kandidaat voor deze functie? Wat draag jij bij aan de organisatie en het team? Waarom ben jij onderscheidend van de andere kandidaten en waaruit blijkt dit? Met een verzorgde, gestructureerde en foutloze brief laat je actief zien waarom je geschikt bent.

 

De gesprekken en de voorbereiding
Yes! De uitnodiging voor het eerste gesprek is binnen en natuurlijk wil je een goede indruk maken. Hoe je zit, hoe je kijkt, hoe je praat en hoe je je gedraagt: het is allemaal belangrijk. Bereid je daarom goed voor met deze tips:

 • Ben op tijd!
  Van tevoren check je dus de locatie, de reistijd, de parkeermogelijkheden en de duur van het gesprek. Houd er rekening mee dat het gesprek wat kan uitlopen, plan je afspraken dus niet te kort op elkaar.

 • Ken je gesprekspartner en de organisatie.
  Weet je de naam en functie van je gesprekspartner en ken je de feitjes, geschiedenis, producten, diensten en concurrenten van de organisatie? Zo laat je zien dat je serieus bent met je sollicitatie.

 • Een gesprek is tweerichtingsverkeer, jij hebt dus ook vragen voorbereid voor je gesprekspartner.
  Alle antwoorden onderbouw je met specifieke voorbeelden en ervaringen. Durf ook eens te vragen naar de ervaringen van je gesprekspartner.

 • De STARR-methodiek is een mooie manier om kernachtig je (werk)ervaringen te delen.
  Wat was de situatie?
  Wat was jouw taak of rol?
  Hoe heb je hierop gehandeld?
  Wat was het resultaat? Wat heb je geleerd?
  Hoe kijk je terug op het eindresultaat? Ben je tevreden of zou je het anders aanpakken en hoe?

 • Blijf professioneel, maak geen negatieve opmerkingen over je huidige of vorige werkgevers.
  Probeer juist de positieve dingen over jezelf te benadrukken: Wat heb je geleerd, wat heb je bereikt, waarin heb je jezelf (of anderen) verrast?

 • Laat altijd blijken dat je vastbesloten bent om de baan te krijgen waarvoor je het sollicitatiegesprek voert.
  Houd alle mogelijkheden open. Informeer bij het eerste gesprek niet naar salaris, vakantiedagen, bonussen, tenzij het je al verteld of gevraagd wordt.

 • Vertel geen onwaarheden.
  Geef eerlijke en open antwoorden en houd je zoveel mogelijk aan de vraag.

Deze vragen kunnen je worden gesteld tijdens de gesprekken:

Vertel eens over jezelf?

Wat spreekt je aan in de functie?

Welke vakinhoudelijke ervaring heb je?

Waarom wil je voor ons bedrijf werken?

Hoe verklaar je … (de studievertraging, switch naar andere baan/opleiding, promotie)?

Wat weet je over ons bedrijf?

Wat maakt dat we voor jou moeten kiezen? Wat draag je bij aan het team?

Wat is jouw doel, wat wil je het eerste jaar bereiken in deze functie?

Welke baan vond je het leukste en waarom?

Wat trekt je aan in onze producten/diensten?

Wat heb je geleerd in eerdere banen?

Welke initiatieven heb genomen in je carrière?

Wat bepaalt volgens jou of iemand in een goed bedrijf vooruitkomt?

Wat vind je belangrijk in een baan?
Wat is je bijgebleven van het vorige/eerste gesprek?

De onderhandeling
Gefeliciteerd, het bedrijf wil je graag een voorstel doen! Je gaat onderhandelen over je salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Hoe zorg je ervoor dat je de (salaris)onderhandelingen met een tevreden gevoel afsluit?

 

 • Ga niet direct in op het eerste aanbod.
  Onderhandelen getuigt van zelfbewustzijn en assertiviteit, iets dat over het algemeen door werkgevers wordt gewaardeerd. Als je er nog even over wilt nadenken, vraag dan beleefd en tactvol om bedenktijd. Noem een datum waarop je uitsluitsel kunt geven.
 • Wat kunnen jullie voor elkaar op langere termijn betekenen?
  Hoeveel kun je groeien in deze functie? Zijn je ambities bekend bij de werkgever en weet je hoe je daarvoor beloond gaat worden?
 • Naast de primaire arbeidsvoorwaarden neem je ook de secundaire voorwaarden door, want ook hier kun je over onderhandelen. Wat is voor jouw belangrijk: reiskosten, extra vakantiedagen, flexibele werktijden, een dertiende maand, winstdeling, een auto van de zaak of misschien wil je een opleiding op kosten van de werkgever volgen? Tijdens de onderhandeling blijf je realistisch. Jullie hebben elkaar beiden iets te bieden.
 • Het arbeidsvoorwaardengesprek is geen strijd met één winnaar, maar heeft als doel om samen tot een overeenkomst te komen.
  Wees duidelijk naar je wensen, maar zorg dat je nooit gefrustreerd raakt.
 • Als je in gaat op het voorstel, probeer dan rekening te houden met je opzegtermijn, zodat je voor het einde van de maand kunt opzeggen bij je huidige werkgever.
 • Vraag om een schriftelijke arbeidsovereenkomst waarin alles is vastgelegd.
  Zo voorkom je discussies achteraf. 

 

Bij In ’t Maasland begrijpen we als geen ander hoe spannend een sollicitatiegesprek kan zijn. Met deze tips hopen we je op weg te helpen naar het vinden van je nieuwe uitdaging of volgende stap. Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Neem contact met ons op, want we helpen je graag verder!

Toch nog een extra (persoonlijk) zetje in de goede richting nodig? Bezoek onze pagina sollicitatietraining om te zien wat we verder nog voor je kunnen betekenen.